luni, 14 aprilie 2008

In Nicolina, cu viitorul primar

Sambata 12 aprilie, impreuna cu mai multi membri ai OTDL Iasi, am facut o plimbare impreuna cu domnul profesor Oprea prin cartierul Nicolina.

L-am insotit pe viitorul primar al Iasului de-a lungul unui traseu in care am identificat probleme cu care se confrunta locuitorii si care vor trebui rezolvate de catre viitoarea administratie locala in cooperare cu acestia.

In fotografia de mai jos domnul profesor Oprea comenteaza starea deplorabila (din punct de vedere al igienei si amenajarii) in care se afla albia raului Nicolina si monumentul istoric Crucea lui Ferentz. Crucea marcheaza locul unde au fost ingropare in ianuarie 1717 ramasitele unei armate austriece venite sa il ia prizonier pe domnitorul moldovean Mihai Racovita.

In prezent, movila pe care se afla monumentul a devenit loc de parcare, patronii din imprejurime profanand groapa comuna si cu un pavaj marunt batut peste ramasitele ostenilor care odihnesc aici de aproape trei secole.

In timpul verii, peste mormant se incing gratare, se face plaja, se joaca fotbal iar in spatele crucii s-au ridicat case si cotete de animale.

Din pacate, interesul acordat monumentelor istorice din municipiul Iasi “exista, dar lipseste cu desavarsire” iar Crucea lui Ferentz se degradeaza pe zi ce trece datorita nepasarii autoritatilor locale.





Andreea Stoleru - OTPDL Iasi

Niciun comentariu: