sâmbătă, 29 martie 2008

Cum am sarbatorit la Iasi 90 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania


Peste 60 de cetăţeni basarabeni şi români, în majoritate tineri studenţi, au sărbătorit, joi, la Iaşi, împlinirea a nouăzeci de ani de la unirea Basarabiei cu România. Evenimentul a fost marcat pe Dealul Copoului, printr-o Horă a Unirii si s-a datorat membrilor Asociatiei Tinerilor Basarabeni (ATB) din Iasi, carora li s-au alaturat profesori universitari, oameni de cultura, jurnalisti si oameni de afaceri de origine basarabeana stabiliti in Iasi.


De la acest eveniment au lipsit autorităţile locale, deşi organizatorii susţin că au trimis invitaţii către principalele instituţii din Iaşi. Doar deputatul Petrica Movilă s-a alaturat grupului de basarabeni., de altfel singurul parlamentar care ţine audienţe la Chişinău pentru românii din Republica Moldova. "Lipsa de interes la nivel înalt nu poate decât să ma întristeze. Toţi românii ar trebui să fie conştienţi de importanţa istorică a acestui moment, şi cu atât mai mult cei care îi conduc”, a declarat Petru Movilă.


Desi comunitatea ieseana nu a marcat foarte intens acest eveniment, noi, tinerii democarti liberali am tinut sa subliniem importanta zilei de 27 martie printr-o dezbatere la Masa Rotunda, unde studentii, elevii, profesorii si oamenii de cultura romani sau basarabeni au putut sa realizeze un dialog direct pe teme de interes comun asupra evenimentelor trecute, a problemelor cu care se confrunta cetatenii basarabeni cat si asupra premizelor de viitor.


Unirea Romaniei cu Basarabia a fost un moment important in istoria tarii noastre care merita multa atentie si interes. Sarbatorirea acestui eveniment a continuat a doua zi, cand a avut loc intalnirea cu Primarul Municipiului Chisinau Dorin Chirtoaca,
la invitatia deputatului PD-L Petru Movila. Edilul capitalei Republicii Moldova s-a intalnit cu studenti sau fosti studenti basarabeni care isi desfasoara activitatea in Iasi. "Este un prilej de a revedea Iasul, orasul mult indragit de mine, de a omagia Unirea Basarabiei cu Romania si de a sta de vorba cu cetatenii basarabeni care locuiesc si invata in Iasi”, a declarat primarul Dorin Chirtoaca. Tinerii basarabeni s-au alaturat OTPDL-ului la sala de sedinte a Directiei Agricole pentru a sta de vorba cu Dorin Chirtoaca, Dumitru Oprea si Petru Movila, principala problema ridicata de acestia fiind cea a locurilor de munca din Republica Moldova.





2 comentarii:

Anonim spunea...

Cum se face ca suntem atat de aproape de RM si cu toate astea nu ne simtim asa...Frumoasa manifestarea evenimentului, dar s-ar fi putut face mai mult, si ma refer la organizatiile si asociatiilor reprezentatilor cetatenilor basarabeni la Iasi, mai ales k aici sunt liberi sa sa exprime oricum... sa auzim de bine

Andrei Postolache spunea...

Sunt multe lucruri pe care le-am aflat pentru prima data despre problemele de zi cu zi ale studentilor basarabeni din Romania. Cum zicea cineva, sunt reguli impuse de EU si anumite formalitati trebuie respectate. Mai mult de asta, este insa o problema de perceptie si opinie publica. Opinia publica poate schimba multe. Trebuie o campanie de "marketing" mai intensa, problema Basarabiei trebuie sa ajunga sa fie discutata de familiile din Romania la cina.